3d Yazıcı ile Baskı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ? Hangi 3d yazıcıyı almalıyım ?
|1981 Yılında Hideo Kodama’nın fikrini ortaya attığı 1984 Yılında Charles Hull’un hayata geçirdiÄŸi 3Boyutlu yazıcılar günden güne hayatımızda yer etmeye baÅŸladı, Türkiye’de aktif olarak 2016 yılından beri hayatımıza giren yazıcılar iyice düşen fiyatları ile ofislerde ve evlerde de kullanılmaya baÅŸlandı.
Durum böyle olunca, 3d Yazıcı ile neler yapılabilir neler yapılamaz noktasında sıkışan genç makerlar ve meraklı yaşlı kurtlar için merak ettiğiniz sorulara yanıtlar aramak için bir yazı yazmaya karar verdik.
Öncelikle şu soruya cevap vermekte yarar var 3d yazıcının mantığı nedir ? Nasıl Çalışıyor?
3d yazıcı (FDM dediklerimiz, yani şu an popüler olanların tamamı) katmanlar üzerine ince diğer katmanları koyarak tabandan yukarı doğru baskı yapan ve bu katmanlar arasındaki geçiş ne kadar düzgünse o kadar doğru baskılar alabilen bir sistemdir. Dolasıyla motorların kararlığından, yazıcının üzerine kurulduğu sistemin sert yapısına kadar her ufak etmen yazıcının baskı kalitesini etkiler. Dolasıyla 3d yazıcı alırken, seçerken veya yaparken ilk göz önünde tutulması gereken şey, milimetre cinsinden farklılıkların son derece önemli olduğunu bilgisine sahip olmaktır.
Baskı Kalitesini Etkileyen Faktörler nelerdir ?
- Filament Kalitesi
- Basılmak istenen parçanın 3d yazıcıya uygun konumlandırılması, tablaya uygun oturtulması
- Yazıcının genel kasa yapısının sağlamlığı
- Yazıcının elektronik donanımı ve bunu destekleyen motorlarının kalitesi
Filament kalitesinden başlarsak ESUN şu anda fiyat performansı son derece yüksek açıldıktan sonra uzun süre bozulmadan durabilen yapıda, PLA Plus dedikleri bir sistemi kullanan bu filamentler kesinlikle PLUS ifadesini hak ediyor.
Basılmak istenen parçanın 3d yazıcıya uyumlu konumlandırıldığını anlamak son derece tecrübe isteyen bir durumdur, temelde tüm çizim tipleri 3d yazıcı ile basmaya uygun olmasına rağmen aşağıda örnekleri olan bazı modeller çok fazla destek kullanmayı gerektireceği için ya farklı bir yöntemle basılmalı ya da destekler ve onların ana objeye yapışma uzaklığı iyi tesbit edilmelidir.
Cura ücretsiz dilimle programımız, bu program üzerinden gerekli ayarları yapabilir genelde katman kalınlığı 0.2, baskı hızı 50ms/s geçmeyecek şekilde eğer gerekiyorsa aşağıda detaylarını görebileceğiniz destekler eklenerek baskılar yapılabilir, kabul gören iç doldurma oranı genelde %15 olup, nozzle çapıda 0.4mm dir, nozzle çapı küçüldükçe süre uzar ve baskı kalitesi artar fakat 0.4mm en optimum sonucu verdiği için neredeyse tüm printerlar bu iç ile gelir, 0.4mm bir nozzle da minimum 0.2mm katman kalınlığında baskı yapılır, tavan kalınğı için 0.8mm ideal olabilir, eğer su geçirmemesi gereken bir kutu gibi bir şey yapılıyorsa 1.2mm den aşağı shell kalınlığı verilmemelidir. Bu kalınlık ölçüleri nozzle çapının katları şeklinde değiştirmelidir.
Birçok durumda yeni başlamışken en eski cura versiyonlarını kullanmak çok daha akılcıdır, hem daha az ayar vardır, hemde düzgün baskınlar alınabilir. Curada baskı ekranı aşağıdaki gibidir, dilerseniz örnek bir kutu kapağı baskısına göz atalım


Eğer kutu ters çevrilik ve iç tarafına ( iç taraf sonuçta gözükmeyecek ) x ve y ekseninde uzun mesafe ile z eskenine de 0.2mm fark ile %5 civarı doluluk oranına sahip bir destek eklenirse hem süre değişmez hemde yanlara yapışmayan sadece azıcık tavanı tutan bir baskı yapılmış olur ve sonuç mükemmeldir.



Çizim yazılımı olarak tinkercad online olarak güzel iÅŸler çıkarabileceÄŸiniz bir yazılım basit fakat kullanışlı bir hizmet veriyor, biraz daha profesyonel iÅŸler çıkarmak isterseniz autodesk’in fusion 360 yazılımı da kolaylıkla kullanabilirsiniz. Temele tamamının mantığı 3 boyutlu düzlem üzerinde hayel edip kurgulama üzerine kuruldur.
Yazıcının sağlamlığı ve düzgün iş çıkarması noktasında da söylenecek çok söz olabilir, motorların güçleri, genelde 34mm motorlu modeller yetersizdir 48mm motorlu modeller yeterli torku ve sürekli çalışma kabiliyetini sağladığı için en yüksek performanslı olanlardır, FDM printerın baskı alma tipi, millerin ve rulmanların tipleri, kasanın genel yapısı ve esnememesi. Kullanılan anakart ve soğutucular, a4988 yerine kullanılmış drv8825 ve hatta tmc serisi yüksek amperli sürücüler, ramps yerine kullanımış mks gen kartlar, e3dv5 j head yerine kullanılmış tıkanma yapmayan yeni nesil baskı uçları gibi birçok etmen baskı kalitesini etkiler. Peki hangi 3d yazıcıyı almalıyım? derseniz.
Şu an 2000-3000TL arasında Ender Modelleri ve onun tamamen benzeri K10 printer ve tabiki neredeyse herkesten tam not alan herşeyi sorunsuz basabilen tam bir fiyat performans canavarı olan Rigid3d yazıcı tartışmasız açık ara önde. Özellikle rigid3d ile ilgili çekilmiş youtube videolarına göz atmanızı tavsiye ederim. Makine iyi bir kalibrasyon ile neredeyse kalıplı plastik baskılar kadar iyi sonuçlar alabiliyor.